"Span je buikspieren aan!"

3 november 2022

Waarom het niet verstandig is je buikspieren continu aan te spannen tijdens het paardrijden ❌

Regelmatig hoor ik instructeurs of andere trainers of coaches hameren op het aanspannen van de buikspieren... 

Als ruiter is het enorm belangrijk om te weten dat het
onverstandig is om je buikspieren continu aan te spannen.


In dit artikel leg ik je uit waarom ✅


In het paardrijden (en verder ook in het dagelijks leven) werken je buikspieren samen met je bekkenbodem (een soort hangmatje onder aan je buikholte tussen je benen, deze spier ondersteunt onder andere je organen) en je diafragma (middenrif) in:
 

  • je ademhaling,

 

  • je bovenlijf stabiel en tegelijkertijd beweeglijk houden.



Het mooie hiervan is dat heel dit systeem onbewust werkt, dus zonder dat je daar bewust wat voor hoeft te doen.

Bij een uitademing komt er spanning op je buikspieren en je bekkenbodem, je middenrif ontspant juist. Bij een inademing werkt dit andersom.


Als je continu je buikspieren aangespannen houdt...


  • ... dan zet je dit automatische systeem, en dus ook je ademhaling, op slot:


Dat betekent dat je een hoge en/of onregelmatige ademhaling hebt in plaats van een rustige ademhaling vanuit je buik.
 

  • En daarnaast zet je de beweging in je bovenlijf op slot:


Hierdoor wordt het onmogelijk om 'stil' te zitten, dus om mee te gaan met de beweging van je paard zonder in het zadel heen en weer of op en neer te bewegen.

Een onrustige zit kan daardoor in veel gevallen worden opgelost door het vergroten van de controle over je buikspieren.

Beide problemen hebben grote gevolgen, zoals:

 

  • meer spanning voor jou én je paard,

 

  • grotere impact op je lichaam omdat je wervelkolom de beweging niet goed opvangt. En dat kan weer zorgen voor lichamelijke klachten en blessures.


Wat wil je dan wel doen met je buikspieren?


Tijdens het paardrijden (en overigens ook tijdens andere sporten en fitness) gaat het om het hebben van een goede controle over alle rompspieren, waaronder dus ook je buikspieren.


Voor ons als ruiters is het extra belangrijk om te weten hoe je verschillende buikspieren lopen en hoe je deze aan- en ontspant. Dit zorgt er namelijk voor dat je stabiel kan zitten in het zadel én tegelijkertijd ook beweeglijk blijft zodat je mee kunt gaan in de beweging van jouw paard. En ook nog goed door kunt ademen vanuit je buik!


Klinkt als een hele opgaaf... toch?


Klopt, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Door hier op de grond mee te oefenen kun jij bewust leren hoe je deze spieren gebruikt. En vervolgens kun je dit toepassen tijdens het paardrijden!


Kortom: wil je beter door kunnen ademen of een rustigere zit hebben tijdens het paardrijden? Ga dan op de grond aan de slag!

Hulp bij nodig?


Ik help je graag op weg. Dat kan bij mij op locatie in Berkel en Rodenrijs. Maar je kunt nu ook een gratis online Ruiterstrategiesessie inplannen.


Tijdens deze sessie bespreken we waar jij precies tegen aanloopt qua ademhaling en zit. Ik geef je sowieso een aantal oefeningen die jou helpen. En we kunnen samen vrijblijvend kijken of ik nog meer voor jou kan betekenen.

Vraag jouw gratis sessie hier aan
8 november 2023
"In 2021 had de helft van de Nederlanders van 18 jaar of ouder overgewicht." aldus het CBS.
Zelfgemaakte cruesli (krachtvoer) voor ruiters. Snel en simpel.
7 november 2023
Oke, eerlijk. Eerst dacht ik: dit is zo simpel, hier hoef ik geen recept voor uit te schrijven. Gooi gewoon van alles bij elkaar wat je lekker vindt, gebruik de juiste verhouding tussen de vaste en vloeibare ingrediënten en klaar is kees. Maar om het toch super simpel te maken voor jou: Hier is een super simpel en snel recept om 30 dagen lang te kunnen genieten van jouw zelfgemaakte en gezonde cruesli 🥣🎉
16 augustus 2022
In deze blog leg ik je o.a. uit wat de ruiterspier is en welke klachten ermee samen kunnen hangen. Ik geef je ook wat voorbeelden van oefeningen waarmee je deze en de omliggende spieren kan versterken. Elke ruiter zou dit moeten weten, dus lees snel verder!
door Suzanne van Stable & Fit 11 augustus 2022
Wat maakt paardrijden wel of geen sport? En waarom? En wat zijn de voordelen van sporten naast het paardrijden? Dat bespreek ik in deze aflevering van de Ruiterdoelen podcast met Nathalie!
Meer posts
Share by: